vrijdag 23 mei 2008

“Leger Afghanistan snel zelfstandig”

Het leger van Afghanistan (ANA) kan begin volgend jaar het grootste deel van de militaire operaties leiden. Dat heeft de Amerikaanse generaal-majoor Robert W. Cone donderdag gezegd. Het ontbreekt de Afghanen nog wel aan een sterke luchtmacht.

Cone leidt het Combined Security Transition Command-Afghanistan (CSTC-A) dat verantwoordelijk is voor de training van Afghaanse veiligheidsdiensten.

Begin 2009 wil de Afghaanse overheid beschikken over 80.000 getrainde manschappen om meer taken van de NAVO-landen over te nemen. Momenteel zou Afghanistan beschikken over 57.000 soldaten, aldus de generaal.

Onlangs maakte het Afghaanse ministerie van Defensie bekend dat het over 76.000 troepen beschikt.

Cone, die een persconferentie gaf tijdens een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, denkt dat de Afghanen de meeste operaties zelf gaan leiden en mogelijk wel allemaal. Dit zal de taken van de International Security Assistance Force (ISAF) aanzienlijk verlichten.

De ISAF bestaat momenteel uit ongeveer 50.000 soldaten, maar commandanten vragen nog 10.000 tot 15.000 extra manschappen en volgens deskundigen is ook dat niet voldoende.

De NAVO steunt de Afghaanse regering, die als zwak wordt aangemerkt, om meer macht te krijgen in het land.

Cone zei dat het Afghaanse leger in de eerste maanden van dit jaar ongeveer de helft van de 180 gezamenlijke operaties heeft geleid.

Luchtsteun
De Afghanen blijven echter een gebrek aan luchtsteun houden. Het kan nog wel vijf jaar duren volgens Cone dat ze hun eigen luchtoperaties uit gaan voeren.

Het moeilijkste is volgens hem het afwerpen van bommen vanuit de lucht. Hiervoor is een goede training nodig, maar Cone denkt dat de Afghanen daar in 2013 klaar voor zijn. Tot die tijd zullen ze zwaar moeten leunen op de buitenlandse luchtmachten.

In maart riep de Afghaanse minister van defensie Abdul Rahim Wardak de NAVO op om te helpen om de Afghaanse luchtmacht op te bouwen, zodat zijn leger meer verantwoordelijkheden kan nemen tijdens gevechten.

Politie
Een derde van de instructeurs die onder het bevel vallen van Cone houdt zich momenteel bezig met de opleiding van Afghaanse agenten.

Het doel van zijn missie is om in al de 360 districten in Afghanistan een politietraining aan te bieden van 8 weken. Momenteel worden er pas in 20 regio’s trainingen verzorgd. Volgens Cone duurt het nog zeker vijf jaar voordat hij in alle districten actief is.

Volgens het Combined Security Transition Command-Afghanistan bestaat de Afghaanse politie momenteel uit meer dan 79.000 manschappen.

Verschillende NAVO landen, zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben gezegd dat ze langdurig betrokken willen blijven bij Afghanistan. De NAVO zelf wil dat ook.

Maar de publieke steun voor deelname aan de ISAF missie is in veel landen niet groot te noemen.

Het persbureau Reuters haalt hierbij Canada en Nederland als voorbeeld aan, waar een harde oppositie is gevoerd tegen het besluit om de bijdrage van deze landen aan de ISAF-macht te verlengen.

Het is wel de bedoeling dat de Afghaanse overheid steeds meer taken zelf ter hand gaat nemen, iets wat “Afghanisering” wordt genoemd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de buitenlandse troepen zich terugtrekken uit het land.

Desertie
De generaal zei verder dat er niet veel Afghaanse soldaten deserteren. Er zijn wel soldaten weg vanwege bijvoorbeeld familieomstandigheden. Door vervoersproblemen kunnen ze zich dan weer moeilijk melden bij hun onderdeel.

Dit viel een Nederlandse parlementaire delegatie die onlangs Uruzgan bezocht ook op. Van de 1.700 Afghaanse soldaten die er zouden zijn, waren er 1.200. De rest zou “in Kabul zitten”, of op dat moment deelnemen aan een operatie in Helmand, wat natuurlijk geheim kan zijn.

Cone zei dat Afghaanse soldaten vastberaden zijn om te vechten en ze risico’s willen nemen om hun land te verdedigen. De training voor de troepen vindt veelal plaats in de praktijk.

In Afghanistan woedt al dertig jaar strijd. Van 1979 tot 1989 was er een invasie van de voormalige Sovjet-Unie.

Toen Moskou zich had teruggetrokken uit het land raakten rivaliserende mujaheddien-bewegingen en milities met elkaar slaags om de macht. Deze groeperingen werden geleid door zogenoemde krijgsheren.

In 1996 wisten de Taliban de controle te krijgen over Kabul en op het moment dat de aanval door de VS-coalitie in oktober 2001 werd geopend beheersten ze ongeveer 90 procent van het land.

De Taliban leken binnen een paar maanden verslagen. Wanneer er in de jaren daarna gevechten werden geleverd met de Taliban was er meestal sprake van een “treffen met overblijfselen van de voormalige machthebbers”.

Maar volgens verslaggevers is de opstand van de Taliban de afgelopen twee jaar enorm in kracht toegenomen en beleeft Afghanistan momenteel de meest gewelddadige periode sinds de fundamentalistische moslimbeweging eind 2001 van de macht werd gezet.

Zie ook
Eerder deze maand verklaarde Zahir Azimi, een woordvoerder van het Afghaanse leger, dat de troepensterkte opgelopen was tot ruim 76.000 militairen.
Leger Afghanistan telt nu 76.000 manschappen